Фермерське господарство «Напорівське» (Чернігівська область) уже рік виробляє сири та іншу молокопродукцію. До цього спонукала ситуація на ринку молока та стан ферми.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор «Напорівського» Григорій Ткаченко.
«Щоб підвищити рентабельність молочної ферми, виробляти тільки сировину недостатньо, необхідний продукт із доданою вартістю, ‒ наголосив він. ‒ Нині ми налагодили крафтове виробництво молочної продукції на двох локаціях: від найпростіших сирів ‒ бринзи, сулугуні, адигейського ‒ до пармезану, сметану, вершки, сирні млинці, йогурти, масло».
Загалом господарство переробляє 400 л молока на добу, решту реалізує на молокозавод.
На думку Григорія Ткаченка, поки що рано говорити про успіхи та результати: все на початковому етапі.
«Зварити якісний сир набагато складніше, ніж виготовити ковбасу. Бо сир ‒ це живий організм, де головна роль належить живій бактерії, ‒ зауважив він. ‒ Багато чинників тут відіграють вирішальну роль: якісна сировина, професіоналізм технолога».
Але дружина й донька керівника, які опікуються молочним виробництвом, вивчають досвід інших, зокрема швейцарських, італійських сироробів.
«Збувати продукцію складно: ми тільки виходимо на ринок, конкуренція велика, ‒ поділився Григорій Ткаченко. ‒ Поки реалізуємо на ринках, через Інтернет тощо. Маємо чимало недобросовісних конкурентів, які використовують для сироваріння неякісну сировину, але люди через брак коштів купують таку продукцію за нижчими цінами».
У планах «Напорівського» ‒ збільшити виробництво, відкрити власний магазин, додав директор господарства.
Як повідомлялося, після деокупації «Напорівське» обрало екстенсивний розвиток молочного скотарства.
Discussion about this post